Skip to main content
Athene noctua/Cucuvea

Specie de pasăre răpitoare de noapte de talie mică. Capul și spatele sunt maro cu pete albe, iar ventral este de culoare albă cu pete maro dispuse vertical. Ochii sunt de culoare galbenă, deasupra lor fiind vizibilă o sprânceană pronunțată de culoare albă. Lungimea corpului este de 23-27 cm, anvergura aripilor este de 50 – 57 de cm, iar greutatea de 162 – 206 grame.

Numele de gen provine de la numele zeiței Athena, care în mitologia greacă era reprezentată adesea însoțită de o cucuvea (atribuindu-i-se la fel ca zeiței calitatea de simbol al înțelepciunii). Numele de specie noctua, are o proveniență similară, fiind denumirea latină a speciei de bufniță însoțitoare a zeiței Minerva (echivalenta romană a zeiței Athena).

Specie carnivoră, consumă insecte (în special cu zbor crepuscular și nocturn, precum ortoptere, dermaptere, lepidoptere), mamifere de talie mică (șoareci), uneori râme. Dieta preponderentă se schimbă cu latitudinea, proporția de nevertebrate (în special insecte) crescând dinspre nord spre sud (datorită disponibilității mai reduse de micromamifere în zonele mediteraneene).

Alte informații

Este specia de bufniță cea mai răspândită și abundentă din România. Fiind parțial antropofilă, este atrasă de concentrările de insecte ce se aglomerează în zonele luminate.

Dupa perioada de reabilitare au fost inelate de biolog Paul Tibu, ulterior eliberate in natura. Zbor lin si aripi deschise.

Mulțumim pe această cale celor implicați în proiectele noastre.

Programul de salvare și îngrijire a animalelor sălbatice al Asociației Accipiter este unul gratuit. Dacă doriți să sprijiniți aceste activități aveți posibilitatea să donați aici:

Cont bancar: RO64INGB0000999910870355

Paypal: https://www.paypal.me/asociatiaaccipiter

https://www.youtube.com/embed/A0N1neOOO-w